Events

CALENDAR

<<<April 2021>>>
MTWTFSS
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

Poesi på en torsdag


Jørgen Leth - H.K.H. Prins Henrik - Peter Laugesen og Cia Rinne

 

 

 

 

Jørgen Leth

 

Da filmmanden, journalisten, forfatteren, cykelkommentatoren og meget mere, men i denne forbindelse først og fremmest digteren Jørgen Leth gæstede Holstebro som september måneds digter på Poesi på en torsdag, var det ikke første gang den nysgerrige, stædige og perfekt uperfekte kunstner var på besøg i den vestjyske kulturby.

 

Præcist hvor mange gange Leth har gjort ophold i Holstebro, skal der ikke kloges i her, men i et gammelt avisudklip fra Dagbladet Holstebro kan man læse, at seks unge kunstnere den 1. februar 1967 skulle deltage i en musik- og digteraften på Holstebro Gymnasium - herunder den 29-årige digter Jørgen Leth (foruden bl.a. digteren Erik Thygesen og komponisten Poul Nielsen). Som journalist på Politiken i slutningen af tresserne var han med det samme opmærksom på Odin Teatret ved dets fremkomst, anmeldte dets daværende teatertidsskrift Teatrets Teori og Teknikk og deltog i og skrev om dets nordiske teaterseminarer.

 

Jørgen Leth er født i 1937 i Århus. Han har studeret, arbejdet journalistisk, rejst og skrevet næsten 20 digtsamlinger - med Sportsdigte (1967) som en allerede anerkendt klassiker - samt mange prosaværker i forskellige genrer. Så er han selvfølgelig filmmand med en produktion på flere end 40 film, både spille- og dokumentarfilm, hvoraf adskillige har opnået både kultagtig opmærksomhed og bred anerkendelse. Og altid stor interesse.

 

Sidst udkomne digtsamlinger p.t. er: Hvad er det nu det hedder og Samlede digte (Gyldendal, 2011 og 2012).

 

Omkring Jørgen Leths oplæsning samlede poesiaftenens øvrige aktiviteter sig - månedens digt, Omar Khajjâm-oplæsning, månedens essay, månedens vin og selvfølgelig Odin Teatrets Husorkester. Endelig var der et særdeles glædeligt gæsteindslag i form af nogle musikalske improvisationer med det magisk virtuose Ensemble MidtVest.

 

 

Prins Henrik

 

"Jeg ser poesi som en mulighed for fordybelse i en overfladisk tid præget af nyheder og underholdning, der gør os rodløse og rastløse. Poesi nærmer os verdens sande væsen, i poesien kan man nærme sig de evige spørgsmål som kærlighed, ensomhed og døden."

 

Disse personlige refleksioner over poesiens funktion formulerede oktober måneds digter på Poesi på en torsdag, H.K.H. Prins Henrik, i forbindelse med udgivelsen af sin femte digtsamling Frihjul (Poul Kristensens Forlag) i 2010 (øvrige er: Chemin faisant (franske digte, 1982), Cantabile (Poul Kristensens Forlag, 2000), Les escargots de Marie Lanceline (Privattryk, 2003), Hviskende Brise (Poul Kristensens Forlag, 2005), samt Fabula (Forlaget Per Kofod, 2011)).

 

Ordene var også en slags indgangsvignet til aftenens arrangement aftenens parløb mellem Poesi på en torsdag og åbningen af musikfestivalen Klassiske Dage med temaet Franske fristelser.

 

H.K.H. Prins Henrik fungerede som det centrale bindeled mellem Poesi på en torsdag og Klassiske dage. Han læste sine digte dels i en kunstnerisk dialog med stykker af klassisk musik, som han selv havde været med til at vælge og dels i det mere "klassiske" (for nu at lege lidt med de begreber, arrangementet gav mulighed for) samspil med et udvalg af Poesi på en torsdags øvrige aktiviteter som Odin Teatrets Husorkester, månedens digt, m.m.

 

Prinsgemalen læste sine digte på fransk. De var ledsaget af oplæsning af digtenes danske oversættelser/gendigtninger enten af H.M. Dronningen, digterne Per Aage Brandt, Peter Poulsen eller Peter Laugesen.

 

Fra Klassiske Dage deltog musikerne Janne Thomsen - fløjte, Philippe Berrod - klarinet, Modigliani Kvartetten og Jana Bouskova - harpe.

 

Fra Odin Teatrets Husorkester: Rina Skeel - vokal, Bjarne Nygaard Nielsen - guitar og Martin Damgaard - harmonika.

 

 

 

 

Cia Rinne og Peter Laugesen

 

 

Poesi på en torsdags efterårssæson sluttede af med to digtere, ingen burde gå glip af at høre.

 

Peter Laugesen var i sin tid generøst med til at løbe Poesi på en torsdag i gang i 2007 uhonoreret (det vil ikke ske igen). Han har på utallige måder præget dansk digtning siden sin debut i 1967 og også været en stadig inspirator for både jævnaldrende kolleger og yngre generationer. Foruden et betragteligt antal udgivelser af egentlige digtværker - hvoraf de seneste to - per november 2012 - (begge fra Borgens Forlag) er YAK OG YETI - Blues for Chenga (2012) og de sagde hans hund havde lopper (2011) - har han også skrevet dramatiske stykker, kunstkritik og udgivet cd'er med forskellige bands og musikere. Han er medlem af Det Danske Akademi fra 1997.

 

 

I den sammenhæng vil færre måske have stiftet bekendtskab med Cia Rinne. Cia er født i Sverige af finske forældre, har boet i Danmark en periode - hvor hun i 2010 modtog Bukdahls Bet, Danmarks smalleste litteraturpris - og holder i dag til i Berlin. Hendes internationale baggrund skinner igennem i hendes forfatterskab, hvor flere sprog, i de enkelte værker, slynger sig rundt om hinanden. Dette dog ikke bare på grund af hendes egen baggrund, men også som en form, en teknik, et udsagn. Måske er Cia, hvad man vil kalde en lydpoet - hendes digte har en bevidst til perfektion udviklet lydside - men de er lige så læseværdige og se-værdige som hørbare. I papirform har hun blandt andet udgivet notes for soloists (2009) og The Roma Journeys (2007).

 

Musik: Orkesterefterskolen og Husorkestret med Bjarne Nygaard Nielsen, Martin Damgaard, Frans Winther og Rina Skeel

Search

Newsletter

News from Odin Teatret

directly into your inbox.
Sign up for our newsletter.

Travelog

A selection of letters, news, reactions, thoughts from Holstebro and abroad.