Events

CALENDAR

<<<April 2021>>>
MTWTFSS
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789

. Aidt

. Nikolajsen


Naja Marie Aidt - Rasmus Nikolajsen - Jørgen Sonne

 

 

 

 

Naja Marie Aidt

3. februar 2011 i Terminalen i Musikteatret

 


Alting blinker!

 

Er digteren Naja Marie Aidt - p.t. New York - et varsel om forår på årets første Poesi på en torsdag?

 

Hun er en af de mest anmelderroste og publikumspopulære digtere og forfattere fra 90'er-generationen. Hun har høstet en misundelsesværdig stor bunke priser og præmier, bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris i 2008. I en artikel om en amerikansk antologi med europæisk litteratur fra begyndelsen af 2010 nævnes hun i sammenhæng med Tjekhov og Joyce. Men først og fremmest skriver hun på én gang dybt, jordnært, lyrisk og centralt om, hvordan alting er, når det blinker. I mørket, i solen, i øjet og indeni.

 

Digteren, vi taler om, er Naja Marie Aidt. Torsdag den 3. februar 2011 kl. 20 kommer hun til Holstebro og læser op af sine digte til sæsonens første Poesi på en torsdag. I Terminalen i Musikteatret.

 

Naja Marie Aidt er født i 1963 på Grønland. Ud over digte har hun skrevet noveller, børnebøger og dramatik. Nordisk Råds Litteraturpris modtog hun faktisk for novellesamlingen Bavian.

 

Hun debuterede i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung, og siden er det blevet til i alt 11 samlinger, hvis man lægger antallet i Samlede digte 1991 - 2008 sammen med den sidst udgivne, Alting Blinker fra 2009.

 

Ud over hovedpersonen vil der blandt andet være optræden med Odin Teatrets Husorkester, Omar Khajjâms digte læses på farsi og på dansk, månedens digt fra skrivebordsskuffen læses op, og der bliver lejlighed til at høre månedens essay om den oplæsende digter.

 

Poesi på en torsdag er arrangeret af Holstebro Gymnasium og HF, Holstebro Bibliotek, Musikteatret, Arnold Busck Boghandel, Holstebro Uddannelsescenter, Holstebro Kunstmuseum og Odin Teatret. Arrangementet er støttet af Holstebro Kommune og Forfattercentrum.

 

Billetter reserveres gennem Holstebro Bibliotek.

 

 

 

 

Rasmus Nikolajsen

3. marts 2011 kl. 20 på Knudsens

 

Poesi på en torsdag havde som marts måneds digter, 2011, fornøjelsen af at kunne præsentere den unge Rasmus Nikolajsen. Rasmus kalder sig systemdigter og kan finde på at skrive sætninger som: "Der er ingenting i verden så stille som en løn der går ind på en konto", når han digter.

 

Han krøb ind under huden på de ca. 100 tilstedeværende tilhørere, der også kunne glæde sig over en fremragende gæsteoptræden af Ensemble MidtVest i en improvisation, som fik publikum til at sidde som på nåle. Derudover spillere Odin Teatrets Husorkester, Per Bech Jensen var "kendt holstebroer", Sofie Lein Sadeghi kom med "Månedens digt" og selvfølgelig Gerd Schmidt Nielsen leverede igen et af sine lyriske essays om aftenens digter.

 

Nikolajsen tilhører den yngre generation af danske digtere. Han er født i 1977 og debuterede på Borgens Forlag i år 2000 med samlingen digte om lidt. Siden har han udgivet yderligere fire digtsamlinger. Han har samtidigt uddannet sig til cand.mag. i litteraturvidenskab på Københavns Universitet og har bidraget med skønlitterære tekster til diverse litterære tidsskrifter. Den litteraturvidenskabelige artikel "Last Night a DJ Shaved My Wife" kunne i 2007 læses i nr. 74 af Den Blå Port.

Poesi på en torsdag glæder sig til at høre meget mere fra Rasmus.

 

Ud over hovedpersonen vil der blandt andet være optræden med Odin Teatrets Husorkester, Omar Khajjâms digte læses på farsi og på dansk, månedens digt fra skrivebordsskuffen læses op, og der bliver lejlighed til at høre månedens essay om den oplæsende digter.

 

 

Jørgen Sonne

7. april kl. 20 Holstebro Kunstmuseum

 

Digteren Jørgen Sonne er uhyre vidtfavnende. Han er uddannet cand. mag. i historie og engelsk og har foruden sin omfattende, skønlitterære forfattergerning undervist i både gymnasiet og på universitetet. Derudover har han foretaget et utal af oversættelser fra engelsk og amerikansk, fransk, tysk og spansk litteratur af forfattere tilbage fra 1340 og frem til i dag. Han har fungeret som redaktør på adskillige antologier.
I flere år var han medarbejder ved Danmarks Radio. I 1950'erne udstillede han på Kunstnernes Efterårsudstilling, og i 1990'erne deltog han med montager ved adskillige udstillinger. Jørgen Sonne har været vicepræsident og præsident for Pen Club. I 1976 modtog han Det Danske Akademis Store Pris, og i 2000 blev han æresdoktor ved Roskilde Universitetscenter.

 

Aftenens øvrige program

Når Poesi på en torsdag med sit særlige, lyriske assortiment så samtidigt denne aften har forlagt residensen til Holstebro Kunstmuseums nye, helt utænkeligt smukke fløj, Færch-fløjen, netop i anledning af dens nylige indvielse, vil det være svært at få øje på mere, der kunne mangle.

 

Ikke desto mindre vil aftenen - foruden Poesi på en torsdag's øvrige, faste programpunkter - bringe andre, overraskende indslag. Og så er der selvfølgelig den omstændighed, at ved at finde sted i den ny kunstmuseumsfløj er selve rammen omkring aftenen - dens landskab - den aktuelle, mere end usædvanligt heldige udstilling, Sjælens Spejl.

 

Foruden Odin Teatrets Husorkester, der er så heldig at have Bjarne Nygaard Nielsen med som gæstemusiker, vil der være musikalsk deltagelse med præsten og musikeren Caspar David, som spiller stykker af egen komposition. Poesi på en torsdag har også inviteret den amerikanske, men i Danmark bosiddende digter, Gordon Walmsley, der i øvrigt sammen med to kolleger var månedens digter tilbage i januar 2008. Han har nyligt oversat nogle af Jørgen Sonnes digte til engelsk, som han vil læse op sammen med et par af sine egne kompositioner.

 

 

 

 

 

 

naja Marie.jpg

Search

Newsletter

News from Odin Teatret

directly into your inbox.
Sign up for our newsletter.

Travelog

A selection of letters, news, reactions, thoughts from Holstebro and abroad.